woensdag 24 maart 2010

Vroeger - Cijfers en Letters

Vroeger... (Of vrouger zoals ze dat hier zeggen). Vroeger... toen de lucht nog schoon was en sex nog vies...
Vroeger was alles beter...

Een paar statements, maar er zit toch een kern van waarheid in. Ik ben nog geen oude taart (sorry, voor iedereen die zich nu wel aangesproken voelt), maar ga nu toch beseffen dat het vroeger allemaal een stuk eenvoudiger en misschien daarom beter was.

Allereerst was de maatschappij een stuk socialer. Waar we nu in een individualistisch tijdperk leven, waar men elkaar om het minste of geringste te lijf gaat en waar moord, doodslag en brandstichting aan de orde van de dag is, leefde men eerder in een hulpvaardige samenleving met een hoge sociale controle. Je had respect voor de medemens en diens bezittingen.

Respect.. ook zo'n heerlijk woord. We weten bijna allemaal wat er mee bedoeld wordt, maar probeer het maar eens uit te leggen. Even weer een uitstapje naar mijn vriend... Van Dale:
res·pect het; o eerbied, ontzag
Doe er je voordeel mee...

Soms vraag ik me af of we niet even terug kunnen gaan in de tijd. Terug naar de eenvoud. We kunnen nu teveel keuzes maken en daar worden we toch niet vrolijker van. In plaats van drie televisiezenders hebben we er nu meer dan 100 (ligt er een beetje aan uit welk pakket je hebt gekozen bij de kabelmaatschappij). We willen meer, beter, sneller maar we vergeten dat we daardoor zelf ook sneller moeten en dat we moeten oppassen dat we onszelf niet voorbij lopen. En dan de mensen die het bij de start al niet kunnen bijhouden. Alle ouderen die ineens gedwongen worden hun informatie van een website te trekken en hun belastingen digitaal aan te leveren, en dat terwijl ze geen computer hebben, want wie gaat er nou op bejaarde leeftijd nog een cursus computeren doen?

Terug naar de eenvoud, het respect, de rust en drie televisiezenders. Terug naar Cijfers en Letters. De letters zeiden me toen nog niet veel, maar moeders en ik zaten toch samen te rekenen om met een aantal getallen middels optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen tot een vooraf aangegeven uitkomst te komen. Heerlijk!

Terug in de tijd is waarschijnlijk wishful thinking, maar mag Cijfers en Letters alstublieft weer terug op TV?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten